Meny Stäng
Uppdaterade utbildningar och intyg krävs i bygg- och anläggningsbranschen

Rätt kompetens kräver att vi ligger steget före 

För Lignells Maskin och Entreprenad måste rätt kompetens för uppdraget finnas på plats i pärmen. För att lyckas gäller det att ständigt ha omvärldskoll, vara lyhörd och planera in rätt utbildningsdag. 

Lignells Maskin och Entreprenad har fem anställda och de jobbar med markarbeten och vägunderhåll sommar som vinter. De rör sig i hela spannet där det behövs maskiner. 

“Kompetensen ger trygga medarbetare som känner och vet att de kan. Det ger trygghet för våra kunder”

 

Lignells ser till att ha behörighet för de maskinföraruppdrag som efterfrågas och de uppdrag de tror kommer efterfrågas. Tony Lignell som är vd berättar att han följer med i olika upphandlingar. Men han följer också med i vad som händer i branschen för att hålla koll på ändringar i lagar och nya krav. 

För Lignells maskin och entreprenad är kompetensarbetet avgörande för verksamheten.

Lignells maskin och entreprenad

– Det räcker inte att vi följer med, vi måste ligga steget före och vara beredda. Det krävs att vi har omvärldskoll och är lyhörda, berättar Tony Lignell. 

Utbildning medan verksamhet pågår

När företaget har fullt upp med jobb kan det vara svårt att anpassa sig till ett utbildningsdatum. De har oftast arbeten som pågår och i praktiken betyder utbildningstid att verksamheten står stilla någonstans.  

Vissa utbildningar utgör ett grundkrav för verksamheten, som Yrkesförarbevis, då är det bara att anpassa sig och åka. I övriga fall försöker Tony Lignell planera in utbildningarna så verksamheten ska flyta. 

Rätt kompetens är viktigt för varje uppdrag.

Rätt kompetens krävs för varje uppdrag.

Nya kompetensområden

Att leva upp till kompetenskraven innebär ett stort arbete. Det blir tydligt när Tony Lignell berättar om ett par jobb som är aktuella just nu. 

– I ett större kommunalt jobb där vi besiktade två och trekammarbrunnar satte vi oss in i två olika produktsortiment förutom att vi certifierade oss i själva besiktningen, berättar han. 

De diplomerade sig i små avlopp, moderna trekammarbrunnar och renovering av äldre brunnar. De moderna trekammarbrunnarna anläggs med färdiga kasetter som ska hållas luftade, berättar Tony Lignell. Resultatet av att de lärt sig jobbet grundligt är att de nu kan göra jobbet mycket effektivare och till en låg kostnad. 

– Vi måste vara på tå hela tiden när det gäller utbildningar, konstaterar han. 

Just nu gör Lignells Maskin och Entreprenad ett arbete på järnväg där de tillsammans med en samarbetspartner kan svara upp mot kraven som rör elsäkerhet, kabelförläggning vid svagström och tillträdesbehörighet på järnväg. 

Med Vericates hjälp ser de till att hålla sig behöriga inom allt som har med arbete vägar att göra.  

Framförhållning och koll för rätt kompetens

– Jag försöker ha framförhållning med planering. Jag håller kontakt med Vericate för att hålla mig uppdaterad. Än så länge har jag inte missat något, jag har råkoll på utbildningarna och vet när mina anställdas behörigheter går ut. Men, det finns ju alltid den mänskliga faktorn… 

Vad betyder kompetensen ni bygger upp för er som företag och för er framgång? 

– Kompetensen ger trygga medarbetare som känner och vet att de kan. Det ger trygghet för våra kunder. Vår behörighet och kompetens visar också att vi vill och kan vara med.  

Något Tony Lignell ser kan underlätta i arbetet med kompetens är lättillgängliga sammanställningar som intygar kompetensen. 

– Ett önskemål som jag har är en sammanställning av de anställdas kompetens som hela tiden är uppdaterad och som jag enkelt kan skriva ut. Med en sådan sammanställning kan jag snabbt svara på förfrågan och bevisa våra behörigheter och vår kompetens till uppdragsgivare. 

Kompetensbanken

Hitta er kompetenslösning